Elon Musk'ın uydu internet şirketi SpaceX, internet hızlarında çığır açan bir gelişmeye imza attı. Starlink adlı uydu interneti sistemi, dünyanın en ücra köşelerine bile yüksek indirme hızları sunarak internet erişimini devrimleştirmeye hazırlanıyor. Peki bu inanılmaz hız ne kadara mal olacak?

Starlink'ten Müthiş Hızlar:

Starlink Mühendislik Başkan Yardımcısı Michael Nicolls, sosyal medya platformu X'te paylaştığı bir hız testi sonucuyla teknoloji dünyasını şaşırttı. Florida'nın Jacksonville kentinde yapılan testte, 8102.6 Mbps inanılmaz bir indirme hızı kaydedildi. Ağ, 2794.7 Mbps yükleme hızı ve 40ms ping süresiyle de göz kamaştırdı.

Ancak bu hızlar şu anda sadece şirketin geliştirdiği mobil ağ geçidi için geçerli. SpaceX, konut kullanıcılarına şu anda 25 ile 220 Mbps arasında değişen indirme hızları sunuyor. Fakat şirket, topluluk ağ geçidi ticari hizmeti ile büyük alıcılar kurarak uzaktaki birçok eve fiber optik internet ile yarışan hızlarda internet sağlayabiliyor. Bu ağ üzerinde eşzamanlı 10 Gbps'ye kadar indirme ve yükleme hızları sunulabiliyor.

Fiyatlandırma:

Bu olağanüstü hizmetin bedeli ise hiç de ucuz değil. SpaceX, topluluk ağ geçidi hizmeti için 1.25 milyon dolar başlangıç ücreti ve aylık 75.000 dolardan başlayan ücretler talep ediyor.

Elon Musk'tan Açıklama:

SpaceX CEO'su Elon Musk, ekran görüntüsünü paylaşarak şu ifadelere yer verdi: 

Büyük ticari firmalar veya topluluk kullanıcıları için Starlink Ağ Geçidi terminali, 8 Gbps'in üzerinde indirme ve yakında 8 Gbps'in üzerinde yükleme hızı sağlayacak.

Teknolojinin Geleceği:

Teknolojinin nasıl görüneceği ve fiyatlandırmasıyla ilgili net bir bilgi bulunmasa da, Şubat ayında SpaceX'in deniz tabanlı drone gemilerini Starlink interneti için ağ geçidi olarak test ettiği bildirilmişti.



Uzaydan İnternet Herkese:

6.000'den fazla uyduyu uzaya fırlatan ve bu yıl kârlı hale gelmesi beklenen SpaceX, uydular ile akıllı telefonlar arasında doğrudan iletişim gibi yöntemler geliştirerek internet erişimini daha da yaygınlaştırmayı hedefliyor.

SpaceX'in Starlink projesi, internetin geleceği için oldukça umut vadeden bir gelişme. Bu teknoloji, özellikle internet altyapısının yetersiz olduğu bölgelerde milyonlarca insana yüksek hızlı ve istikrarlı internet erişimi sağlayabilir.