Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından ilan edilen 2024 yılının ilk altı aylık verileri, Türkiye otomotiv sektöründe çelişkili bir tablo ortaya koymakta. Üretimde genel bir azalma gözlemlenirken, ülkemizdeki araç pazarı ise gösterdiği büyüme ile dikkatleri üzerine çekiyor. İşte detaylar...

OSD: Otomotiv sektörü büyüyor, üretimde ise düşüş var

2024’ün Ocak-Haziran periyodunda toplam otomotiv üretimi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla %4’lük bir düşüşle 707.067 adede düştü. Bu düşüşe karşın, otomobil üretimi 460.743 adetle eski yılın seviyesini muhafaza etmeyi başardı. Bu rakamlara traktör üretimi de eklendiğinde, toplam üretim 733.559 adede ulaştı.

Ticari araç sektöründe ise daha bariz bir düşüş yaşandı. Bu sınıfta üretim %10 azalırken, alt kategorilerde ağır ticari araçlarda %15, hafif ticari araçlarda ise %9’luk bir düşüş müşahade edildi. Bu bilgiler, ticari araç sektörünün zorlu zamanlardan geçtiğini gösteriyor.

Üretimdeki düşüşe rağmen, yurt içi pazarda müsbet gelişmeler görülmekte. 2024’ün ilk yarısında toplam otomotiv sektörü, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %3 büyüme kaydederek 600.948 adede yükseldi. Özellikle otomobil pazarı, %7’lik bir artışla 462.955 adede ulaşmış vaziyette. Bu artış, tüketici isteğinin hala canlı olduğunu ve iktisadi şartların otomobil alımını desteklediğini gösteriyor.

Son olarak dış talep rakamlarına da değinelim: Global piyasalardaki dalgalı sürece karşın dış talep nispeten kararlı bir halde seyrediyor. Toplam otomotiv dış talebi miktar olarak %3, otomobil dış talebi ise %2 azaldı. Bu devrede toplam dış talep 493.527 adet, otomobil dış talebi ise 320.637 adet olarak gerçekleşti.

Peki sizler OSD tarafından yayımlanan bu rakamları nasıl değerlendiriyorsunuz? Fikirlerinizi lütfen bize yorumlarda paylaşmayı unutmayınız.