Ücretsiz VPN’ler güvenli mi? Ücretsiz VPN kullanmak gerçekten doğru bir tercih mi? Bu sorular, yeni bir VPN arayan birçok kişinin aklını kurcalıyor. Bu makalede, ücretsiz VPN'lerin ne kadar güvenli olduğunu, ücretsiz VPN kullanmanın risklerini ve dikkat edilmesi gereken noktaları ele alacağız.


Ücretsiz VPN Kullanmanın Riskleri

Ücretsiz VPN'ler, herkese açık alanlarda internet trafiğinizi gizlemek veya erişime kapalı sitelere ulaşmak için cazip görünebilir. Ancak, bu VPN'ler gerçekten güvenli mi? Ücretsiz VPN'ler çoğu zaman güvenli değildir çünkü trafiğinizi servis sağlayıcısından gizlerken, VPN sunucusunun operatörü trafiğinizi gözetleyebilir.


Virtual Private Network (VPN), internet bağlantısı üzerinden gönderilen tüm trafiği şifreler ve uzak bir sunucuya gönderir. Bu sayede internette yaptığınız her şey bu uzak sunucudan geçer ve kimliğiniz gizlenir. Ancak, VPN sunucusunun operatörü eriştiğiniz siteleri görebilir ve bu verileri tutabilir hatta reklam amacıyla satabilir.


Ücretsiz VPN’lerin Güvenlik Sorunları

CSIRO tarafından yapılan 2016 tarihli bir araştırmaya göre, Play Store'daki 283 VPN uygulamasının büyük bir kısmı güvenlik açısından beklentileri karşılamıyor. Araştırma, VPN uygulamalarının %67’sinin kullanıcıların çevrimiçi etkinliklerini izlemek için en az bir izleme kitaplığı içerdiğini ortaya koydu. Ayrıca, uygulamaların %84’ü kullanıcı verilerini düzgün bir şekilde şifrelememiştir.



Neden Ücretsiz VPN’lerden Kaçınmalısınız?

Metric Labs tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ücretsiz VPN uygulamalarının çoğu Çin ile bağlantılıdır ve bu uygulamaların %86’sının gizlilik politikaları tatmin edici değildir. Bazı ücretsiz VPN'ler, kullanıcı verilerini Çin’e aktardıklarını açıkça belirtiyor. Gizlilik ve internet sansüründen kaçınmak istiyorsanız, Çin merkezli bir VPN kullanmak istemezsiniz.


Ücretsiz VPN Kullanmanın Diğer Dezavantajları

Ücretsiz VPN'ler, cihazınıza kötü amaçlı yazılım bulaşmasına ve internet bağlantınızın yavaşlamasına neden olabilir. Kısa süre önce yayımladığımız "VPN Neden İnternet Hızını Yavaşlatır?" makalemizde bunun olası nedenlerine daha ayrıntılı bir şekilde değindik.



Güvenilir Bir VPN Hizmeti Seçmek

Tüm ücretsiz VPN hizmetleri aynı kalitede değildir. Bazıları, çeşitli kısıtlamalar ile iyi bir deneyim sunabilir. Ancak en iyi verim ve ideal gizlilik için güvenilir bir VPN hizmeti kullanmanızı tavsiye ederiz.


Özet

Güvenliğiniz ve gizliliğiniz için ücretsiz VPN servislerinden uzak durmalısınız. Bir şirketin VPN hizmeti sunması maliyetlidir. Bu hizmeti neden ücretsiz sunsunlar? Ciddi bir gizlilik ve anonimlik istiyorsanız, Tor gibi ücretsiz araçları kullanabilirsiniz. Ayrıca, ileri düzey bir kullanıcı iseniz kendi VPN’inizi kurmayı düşünebilirsiniz.


Bu rehberimizde ücretsiz VPN'ler hakkında merak edilen önemli ayrıntıları ele aldık. Peki siz hangi VPN'i kullanıyorsunuz? Konu hakkındaki görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde bizimle paylaşmayı unutmayın.