Meta; sanal gerçeklik dünyasında çığır açan duyuruları ve donanım ortaklıkları ile kullanıcı deneyimini bambaşka bir boyuta taşıyor. Şirket, VR cihazlarına güç veren işletim sistemi Meta Horizon OS'u resmi olarak tanıttı. Bu yenilikçi yazılım, Microsoft Xbox, Lenovo ve Asus gibi sektör lideri markalara sunularak VR ekosisteminde köklü değişikliklerin habercisi oluyor.

Xbox'ın İlham Verdiği Yenilikçi Meta Quest

Meta, önümüzdeki dönemde Asus, Lenovo ve Microsoft'un Horizon OS uyumlu VR gözlüklerini duyuracağını müjdeledi. Asus, performans ve oyun odaklı ROG markası altında VR deneyimlerini yeniden tanımlayacak bir gözlük geliştiriyor.

Rift S ile Meta'yla daha önce iş birliği yapan Lenovo, üretkenlik, eğitim ve eğlenceye odaklanan VR gözlükler üzerinde çalışıyor. Microsoft ise Meta ile güçlerini birleştirerek "Xbox'tan ilham alan" özel bir Quest gözlüğü üzerinde hummalı bir şekilde çalışıyor.

Bu hamle, Meta'nın VR ekosistemini Quest gözlüklerinin sınırlarının ötesine taşımasını sağlıyor. Böylece şirket, Apple Vision Pro gibi VR/AR teknolojileriyle rekabet gücünü artırıyor. Google, Samsung ve Sony'nin de gelecekte Horizon OS'u benimseme ihtimali yüksek.

Meta, karma gerçeklik (XR) deneyimini daha da ileriye taşımak için yatırımlarını arttırıyor. App Lab platformunu geliştirerek VR uygulamalarına daha fazla önem veriyor. Ayrıca Quest 3 gibi yeni nesil gözlüklerde AR işlevselliğini geliştirerek kullanıcıların sınırları zorlamasına olanak tanıyor.

Meta CTO'su Andrew Bosworth; Quest'in ötesinde, farklı kullanım alanları için özelleştirilmiş VR/AR cihazları sunacaklarını belirtti. Örneğin, Meta'nın fitness odaklı bir VR gözlüğü ile sağlık sektöründe de inovasyon getirme potansiyeli bulunuyor.