Uzay araştırmalarının öncüsü SpaceX, ABD'nin uzaydaki gücünü artırmak için kritik bir role soyunuyor. Uzay Ajansı NASA ile uzun süredir devam eden iş birliğine ek olarak SpaceX, şimdi de ülkenin istihbarat teşkilatıyla güçlerini birleştiriyor. Bu iş birliğinin en somut göstergesi, SpaceX ile ABD Ulusal Keşif Ofisi (NRO) arasında imzalanan 1,8 milyar dolarlık devasa bir anlaşma.

SpaceX ile ABD'nin Casus Uydu Ağı Anlaşması

Ortaya çıkan yeni bilgilere göre SpaceX, ABD için göklerde casusluk yapacak yüzlerce uydudan oluşan bir ağ kurmak üzere çalışmalara başlayacak. NRO ile imzalanan son anlaşma kapsamında, SpaceX'in üstleneceği bu görev, ABD istihbaratının yeteneklerini önemli ölçüde güçlendirmeyi amaçlıyor.

Reuters haber ajansı tarafından elde edilen kaynaklara göre, SpaceX'in bu proje için özel olarak oluşturduğu "Starshield" adlı yeni birimi, NRO'nun gözetleme yeteneklerini artırmak için görev üstlenecek. Elon Musk'ın şirketi SpaceX, ABD için yeni bir uydu ağı geliştirecek ve bu uyduların alçak yörüngede koordineli bir şekilde çalışacakları bildirildi.

1,8 milyar dolarlık sözleşme, daha önce Şubat ayında ortaya çıkan iddiaları teyit ediyor. O dönemde ortaya atılan iddialar, SpaceX'in adı açıklanmayan bir devlet kurumuyla gizli bir anlaşma imzaladığını öne sürüyordu. Reuters, söz konusu anlaşmanın NRO ile bağlantılı olduğunu ve ABD'nin uzaydan istihbarat toplamadaki altyapısını modernize etme hedeflerini yansıttığını bildirdi.

Resmi kayıtlarda, SpaceX'in program için kamuoyuna açıklanmayan prototip uydular fırlattığı görülüyor. Rapora göre NRO, bu uyduların başarılı olması halinde, ağı askeri ve istihbarat analistlerine açacak. Bu sayede dünya çapındaki hedefler hakkında daha hızlı ve daha doğru bilgi toplanabilecek.

NRO'dan bir sözcü, ajansın "en yetenekli, çeşitli ve uyarlanabilir" istihbarat ağını inşa etmeye kararlı olduğunu doğruladı. Ancak SpaceX ile bir anlaşma yapılıp yapılmadığını doğrulamadı. Starshield projesinin kapsamı ve zaman çizelgesi ise henüz kamuoyuna açıklanmadı.