Yapay zeka alanında öncü rol oynayan NVIDIA, sektördeki hakimiyetini pekiştirme yolunda önemli bir adım daha attı. Şirket, yapay zeka devriminin sınırlarını zorlayan, çığır açan "dünyanın en güçlü yapay zeka çipi" olarak tanımlanan NVIDIA Blackwell B200'ü tanıttı.

NVIDIA Blackwell B200'ün Etkileyici Özellikleri

208 milyar transistör içeren NVIDIA Blackwell B200, 20 petaflop'a kadar FP4 hesaplama gücü sağlıyor, bu da onu yapay zeka alanında bir güç merkezi haline getiriyor. Ancak B200'ün etkileyiciliği burada bitmiyor. İki B200 çipinin tek bir Grace CPU ile birleştirilerek oluşturulan GB200 süper çipi, yapay zeka pazarını allak bullak edecek bir potansiyele sahip.

Dijital ortamda yankı uyandıran GB200 süper çipi, iddialara göre H100 çipine kıyasla yapay zeka iş yüklerinde 30 kat daha üstün performans sunacak. Ayrıca, maliyetleri ve enerji tüketimini 25 kata kadar azaltarak kullanıcıların bütçelerine ve çevresel kaygılarına hitap ediyor. NVIDIA'nın açıklamasına göre, tek bir GB200, yalnızca bir kart boyutunda olacak, bu da onu kurulumlar için son derece esnek ve kullanışlı hale getiriyor.

NVIDIA, performans sınırlarını zorlayan Blackwell GPU'nun gücünü kanıtlamak için çarpıcı bir örnek sunuyor. Şirket, 8 bin Hopper GPU kullanılarak gerçekleştirilen bir işin, yalnızca 2 bin Blackwell GPU ile başarılabileceğini belirtiyor. Üstelik bu kümenin sadece dört megawatt enerji tüketerek %75 verimlilik elde edeceği ifade ediliyor. Bu olağanüstü verimlilik, büyük veri kümelerini işleyerek karmaşık yapay zeka modellerini eğitmek için ideal bir ortam yaratıyor.

NVIDIA, Blackwell GPU'nun üstün performansını, şirket bünyesinde geliştirilen yenilikçi teknolojilere bağlıyor. İkinci nesil transformatör motoru, 4-bit hesaplamalar yaparak performansta önemli bir artış sağlıyor. Ayrıca, 500'den fazla GPU'nun sorunsuz bir şekilde iletişim kurmasını sağlayan 50 milyar transistörlü yeni bir NVLink çipi, büyük veri kümeleriyle çalışırken verimliliği en üst düzeye çıkarıyor.

NVIDIA, bu son teknoloji ürünü süper çipin potansiyelini daha da ileriye taşımayı planlıyor ve birden fazla GB200 süper çipini bir araya getirerek kurumsal müşterilere özel çözümler sunacak. Şirket, teknolojisinin artık onlarca trilyon parametreye sahip modellerin bile eğitilmesine olanak sağlayacağını iddia ediyor. Sektörde öncü teknoloji şirketleri arasında yer alan Amazon, Google, Microsoft ve Oracle gibi firmaların NVIDIA'nın bu en son inovasyonunu ilk benimseyenler arasında olması bekleniyor.