Beyin-bilgisayar arayüzleri, yakın geçmişte teknolojik arenada yankı uyandıran bir gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır. Elon Musk'ın beyin çocuğu olan Neuralink, bu alanda son dönemde dikkat çeken bir oyuncu olarak boy göstermektedir. Şirketin son olarak boynundan aşağısı felçli bir hastaya taktığı çip sayesinde, söz konusu hastanın yalnızca düşünce gücünü kullanarak Mario Kart oynamayı başarması, teknoloji dünyasında büyük yankı uyandırmıştır.

Neuralink Çipiyle Mario Kart'ta Heyecan Verici Bir Yolculuk

Yüzme kazası sonucu boynundan aşağısı felç kalan 29 yaşındaki Noland Arbaugh, Neuralink'in yenilikçi implantını kullanmaya başladı. Şirket, daha önce Arbaugh'un düşünce gücüyle bilgisayar kullanma yeteneklerini sergilemişti. Şimdiyse Arbaugh'un Nintendo Switch'te Mario Kart oynarken kaydedilen videosu, teknoloji dünyasında büyük merak ve heyecan uyandırdı.

Paralyzed from the neck down, this guy plays Mario Kart using a Neuralink brain implant pic.twitter.com/WTwri2DMMS

Yayınlanan video, Arbaugh'un Neuralink implantı sayesinde oyun karakterini yalnızca düşünce gücünü kullanarak kontrol edebildiğini gözler önüne seriyor. Arbaugh, oyun esnasında oyun karakterini sağa sola yönlendirme, hızlanma ve diğer yarışmacılara silah ateşleme gibi eylemleri, tek bir kasını bile oynatmadan gerçekleştirebilmektedir.

Konuyla ilgili görüşlerini Neuralink ekibiyle paylaşan Arbaugh, bu deneyimin hayatının gidişatını kökten değiştirecek bir nitelik taşıdığını dile getirdi. Arbaugh, bu çip sayesinde daha önce imkansız olarak gördüğü oyun oynamak ve bilgisayar kullanmak gibi eylemleri artık rahatlıkla gerçekleştirebildiğini vurguladı.

Bu gelişme, beyin-bilgisayar arayüzlerinin, felçli veya ampute bireylerin hareket kabiliyetlerini geri kazanmalarına yardımcı olabileceğine dair umut verici bir sinyal olarak değerlendiriliyor. Neuralink'in ilk insanlı testlere başlamasından bu yana yalnızca bir yıl geçtiğini de hatırlatmakta fayda var.

Proje, büyük bir teknolojik atılım olarak görülse de bazı tartışmaları da beraberinde getirmiştir. Neuralink'in bazı yasal izinler almakta zorlandığı daha önceden bilinen bir durumdur. İnsanlar üzerinde yapılan bilimsel deneyler, defalarca reddedilirken, şirketin bazı deneyleri yasal izin olmadan gerçekleştirdiği iddiaları gündeme gelmişti. Son olarak mayıs 2023'te Neuralink, ilk kez insanlar üzerinde çalışma izni alabilmeyi başarmıştır.

Bu konu hakkındaki görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın.