Elektrikli otomobiller, küresel otomotiv endüstrisinde şimdiden önemli bir güç haline geldi ve Çin ve Avrupa Birliği (AB) arasında bu araçlar bağlamında bir gerilim oluştu. Son aylarda hem Çin hem de AB, özellikle Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin giderek artan rekabetinden dolayı çeşitli düzenlemeler uyguladı.
Avrupa'nın Çinli Elektrikli Otomobillere Karşı İleri Adımlar
Uzun süren endişelerin ardından AB, Ekim 2022'de Çinli otomobil üreticilerinin haksız sübvansiyonlar aldığı iddiasıyla bir soruşturma başlattı. Mart 2023'te ise AB, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yönelik gümrük denetimlerini sıkılaştırdı.
Son yıllarda AB'ye Çin'den yapılan elektrikli araç ithalatı büyük bir hızla artış gösterdi. Raporlara göre, Çinli markalar 2022'de 350.000'den fazla elektrikli araç sattı. Süregelen soruşturmanın bir parçası olarak AB, Temmuz 2023'te Çinli elektrikli araçlara geçici gümrük vergileri uygulayıp uygulamayacağını açıklayacak.
Çinli elektrikli otomobillere yönelik nihai kararın 2024'ün sonlarında verilmesi bekleniyor. Gümrük vergileri henüz kesinleşmemiş olsa da Çin'in hızla gelişen elektrikli araç endüstrisi, AB pazarı için giderek daha büyük bir tehdit oluşturuyor.
Avrupa ülkeleri, son yıllarda kendi elektrikli araç üretimlerini artırmaya odaklandı. Bu bağlamda, BYD, SAIC ve Geely gibi Çinli üreticiler, Macaristan gibi AB ülkelerinde fabrikalar kurarak Avrupa'da üretim yapmayı hedefliyorlar. Benzer şekilde, batarya tedarikçileri CATL ve SUDAL, Almanya ve İspanya'da tesisler inşa ediyor.
Bununla birlikte, üretimin tamamen AB'ye kaydırılması önemli bir zaman alacaktır. Çin hükümeti, AB'nin ek gümrük vergilerinin ikili iş birliğine zarar vereceği ve Avrupa'nın uzun vadeli çıkarlarına aykırı olacağı konusunda uyardı. BMW ve Volkswagen gibi Çin'den parça tedarik eden Avrupa üreticileri de bu durumdan olumsuz etkilenebilir.
0 Yorumlar
Yorumunuz İçin Teşekkürler