Yapay Zeka (AI) alanının dev isimleri olan Google ve Apple, en son teknolojik gelişmeleriyle sektörde çığır açmaya devam ediyorlar. Bu bağlamda, Apple tarafından tanıtılan en son inovasyon, MM1 (Multimodal LLM) modelidir. Bu model, Apple'ın yapay zeka araştırmacıları tarafından geliştirilmiş ve bu alandaki ilerlemeyi somutlaştıran önemli bir çalışma olarak karşımıza çıkmaktadır.

Apple'ın MM1 Modeliyle Performans İyileştirmelerine Yönelik Yayını

Arxiv.org üzerinde Apple çalışanları tarafından yayınlanan son makale, model mimarileri ve performans iyileştirmelerinde dikkat çekici bulgular sunmaktadır. Makale, görsel bileşenlerin ölçeklenmesinin önemini vurgularken, görüntü kodlayıcı seçiminin ve giriş görüntüleri çözünürlüğünün model performansı üzerindeki önemli etkilerini ortaya koymaktadır.

Yayınlanan makalede şu ifadeler yer almaktadır: "Büyük ölçekli çok modlu ön eğitim için, resim yazısı, aralıklı resim metni ve salt metin verilerinin dikkatli bir karışımını kullanmanın, çeşitli kıyaslama metriklerinde en son teknolojiye uygun sonuçlar elde etmek için son derece önemli olduğunu gösterdik."

Araştırmacı ekip, görüntü kodlayıcısının model performansı üzerinde, görüntü çözünürlüğü ve görüntü belirteç sayısıyla birlikte önemli bir etkiye sahip olduğunu tespit etmiştir. Buna karşılık, görüntü dili konektörü tasarımının nispeten ihmal edilebilir bir etkisi olduğu anlaşılmıştır. En büyük (30 milyar parametreli) MM1 modeli, güçlü bağlam içi öğrenme yetenekleri sergilemiştir ve bu da modelin "düşünce zinciri" yönlendirmesiyle birden fazla girdi görüntüsü üzerinde çok adımlı akıl yürütme gerçekleştirmesine olanak tanımıştır.

Bu araştırmanın sonuçları, büyük çok modelli modellerin, kapsamlı dilsel anlayış ve üretim gerektiren karmaşık ve açık uçlu sorunların üstesinden gelme potansiyeline işaret etmektedir. MM1 araştırması, Apple'ın yapay zeka alanındaki yatırımlarını hızlandırdığı bir dönemde ortaya çıkmıştır. Bu yatırımlar, şirketin üretken yapay zeka yeteneklerini ürünlerine entegre etmek ve bu alandaki rakiplerini yakalamak amacıyla gerçekleştirilmektedir.

Bloomberg'in yakın tarihli bir raporuna göre, Apple yapay zeka geliştirmeye yılda 1 milyar dolar harcamaktadır. Kaynaklar, Apple'ın "Ajax" adlı kapsamlı bir dil modeli çerçevesi ve "Apple GPT" olarak da bilinen dahili bir sohbet robotu üzerinde çalıştığını bildirmektedir.

Şirket, bu teknolojileri Siri, Mesajlar, Apple Music ve diğer uygulamalar ve hizmetlerle bütünleştirmeyi planladığı öğrenilmektedir. Örneğin, yapay zeka, kişiselleştirilmiş çalma listelerini otomatik olarak oluşturmak, geliştiricilerin kod yazmalarına yardımcı olmak ve açık uçlu diyaloglara ve görev tamamlamaya katılmak için kullanılabilir.