Göklerin sonsuzluğunda, havacılığın ihtişamlı destanı, bir zamanlar “Havacılık kuralları kanla yazıldı” sözüyle yankılanmıştı. Bu söz, havacılık sektöründe şakanın, ihmalin ve dikkatsizliğin ne denli büyük sorunlara yol açabileceğini acı bir şekilde hatırlatıyordu. United Airlines şirketi de bu kuralın önemini acı bir şekilde öğrenen şirketlerden biri oldu. Nasıl mı?
United Airlines'ın 650 milyon dolarlık siparişinin iptali: Bir sigara içilmez tabelasının hikayesi
United Airlines, filosunu büyütme ve yenileme kararı aldı. Bu kapsamda, Airbus'a A321neo filosu için toplam 650 milyon dolarlık bir sipariş verdi. Ancak bu sipariş, beklenmedik bir şekilde iptal edildi. Bunun sebebi ise, havacılık kurallarına göre uçakların içerisindeki sigara içilmez tabelasının satın alıma engel koymasıydı.
Havacılık kuralları gereğince 1990 yılından itibaren uçaklarda bulunan “sigara içilmez” tabelası, uçuş ekipleri tarafından “manuel” olarak açılıp kapatılabiliyor olmalıydı. Yani satın alınan uçakta bu tabelalar eğer uçuş ekibi tarafından manuel olarak kontrol edilemiyorsa, havayolu taşımacılığı yapmak mümkün değildi.
United Airlines tarafından satın alınacak olan Airbus A321neo uçaklarında ise bu tabelalar otomatik olarak çalışıyordu. Uçak, sahip olduğu yazılım sayesinde tabelaların ışıklarını otomatik olarak yanıp söndürebiliyordu. Bu sebeple de uçakların satın alınmasından vazgeçildi ve Airbus'a verilen filo siparişi de iptal edildi.
Aslında bu otomatik tabelalar yeni değildi. Uçaklarda sigara içme yasağı yaklaşık 25-30 yıl önce konulmuştu. İlk olarak Avustralya, bu yasağı tam kapsamlı olarak getiren ülke olmuştu. Bu tarihlerden itibaren uçaklarda sigara içilmez tabelaları yer almaya başlamıştı. 1990 yılında alınan manuel zorunluğu ise aslında ufak bir revize de geçirdi diyebiliriz.
Otomatik tabela sistemleri birçok uçakta bulunmaktaydı. Havayolu şirketleri bu yasaktan muaf olabilmek adına Federal Havacılık Otoritesi'ne muafiyet başvurusunda bulunuyor ve yasağı bir nevi atlıyorlardı. United Airlines şirketi de 2020 yılında bu başvuruyu yapmış ve onay almıştı. Ancak şirketin Airbus A321neo uçakları yeni model olmaları sebebiyle bu muafiyetin dışında kalmışlardı. Şirket bu sebeple siparişten vazgeçmişti.
Bu olay, havacılık kurallarının önemini bir kez daha hatırlatmıştı. Havacılık sektöründe, ihmallerin ve dikkatsizliğin ne denli büyük sorunlara yol açabileceği acı bir şekilde görülmüştü. United Airlines'ın yaşadığı bu deneyim, tüm havayolu şirketleri için bir ders niteliğinde olmuştu.
0 Yorumlar
Yorumunuz İçin Teşekkürler