Bağlandığınız kablosuz ağın güvenliğinden ne kadar eminsiniz? Günümüzün en popüler cihazları, kimlik hırsızlığı, veri sızıntısı ve diğer tehlikelere yol açabilecek önemli güvenlik açıklarına sahip olabilir. Araştırmacılar iki farklı Wi-Fi güvenlik açığı keşfetti: bunlardan ilki ağlara girişte ikincisi ise ağda dolaşırken tehdit oluşturuyor.

Wi-Fi güvenlik açığı aslında nelere yol açıyor?

Birincil güvenlik açığı, bir saldırganın korumalı bir Wi-Fi ağına katılmasını ve diğer cihazları zararlı yazılımlarla hedef almasını sağlıyor. İkinci açık ise Android'in kablosuz ağlara bağlanma işlemini ele alıyor ve saldırganlara meşru ağların kopyalarını oluşturma fırsatı veriyor.

Bu açıkların sömürülmesi her ne kadar kolay olmasa da, saldırganın hedefin Wi-Fi ayarlarını (SSID) bilmeleri, sertifikaları doğrulamaması ve fiziksel olarak yakın olmaları gerekiyor.

CVE-2023-52161 olarak isimlendirilen bu güvenlik açığı, bir Linux cihazının kablosuz erişim noktası olarak kullanıldığı herhangi bir ağın başına gelebilir. Çoğu Linux ve ChromeOS sürümleri için yamaları yayınladı ancak Android için henüz bir düzeltme yok. Bu yüzden, Android kullanıcılarının güvenlik riskini azaltmak için manuel ayarlamalar yapmaları gerekiyor.

Bu saldırıyı önlemek ve bir nebze olsun güvenliği artırmak için kaydedilmiş kurumsal ağların CA sertifikasını manuel olarak yapılandırmak gerekiyor. Bu işlem kullanıcıların kaydedilmiş kurumsal ağların sertifikalarını doğrulamalarını sağlayarak kötü amaçlı ağ bağlanma riskini azaltır. Bu işlem potansiyel olarak zararlı ağlara bağlanmaya karşı bir ek savunma katmanı oluşturur ve kişisel verilerin ve iletişimin güvenliğini artırır.

Android telefonlarda CA sertifikasını manuel olarak yapılandırmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

Bu adımları tamamladıktan sonra Android cihazınızın artık belirtilen CA sertifikasını kullanarak Wi-Fi ağlarına bağlanacağı doğrulanacaktır. Bu, Wi-Fi güvenlik açığına karşı bir önlem olarak ağlarınızın güvenliğini artıracaktır.

Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.